Dezgah - Projects Banner

Faydali Bilgiler

Quartz Tezgah Kullanım, Bakım ve Garanti Rehberi

Sunduğumuz zengin renk, desen ve doku seçenekleri ile özgün çözümler arayan mekan tasarımcılarının, sınırsız düşünmelerine öncülük ediyoruz.  Sektörün öncü ve takip edilen markası olarak kullandığımız ürünler, dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarından aldığı ödüller ile onaylanmıştır.

 

Her zaman hijyeniktir

Sıvı emmeyen, gözeneksiz, kompakt yapısıyla leke tutmayan, bünyesinde mikro-organizmaların üremesine izin vermeyen tezgahlarımız, hijyenik bir yüzeye sahiptir. Tezgahlarımızın hijyenik yapısı, NSF tarafından onaylanarak, üzerinde yiyeceklerin güvenle hazırlanabileceği NSF51 sertifikası ile belgelenmiştir. Hijyen sağlamak için özel kimyasallar uygulamanıza gerek yoktur.

 

Kalıcı leke tutmaz

Tezgahlarımız, sıvı emmeyen gözeneksiz yapısı ile kirlenmeye karşı dirençli bir yüzeye sahiptir. Bileşiminin yaklaşık %90 'ını oluşturan kuvars, kimyasalların yıpratıcı etkilerini sorun olmaktan çıkarır. Çay, kahve, sirke, limon, renkli baharatlar gibi diğer tezgah malzemelerinin kalıcı olarak lekelenmesine ya da yüzeylerinde aşınmaya sebep olabilecek maddeler tezgahlarımıza etki etmez.

 

Doğal parlaklığını korur

Tezgah yüzeylerimizin ışıl ışıl görünümü, içerdiği kuvarsın doğal parlaklığından gelir. Parlaklık sağlayıcı hiçbir kimyasal içermezler. Yüzeylerine sonradan cila ya da parlatma yapılmasına gerek yoktur.

 

Basit bir günlük temizlik ile ilk günkü gibi ışıldar!

Nemli, pamuklu bir bez ve az miktarda yumuşak nötr bir sıvı deterjan (cam yüzey temizleyicisi veya bulaşık deterjanı) günlük temizlik için yeterlidir. Yüzeye damlayan veya bulaşan artıkları kuruyup kalıcı kire dönüşmeden silerseniz, basit bir temizlik ile yüzeyinizin ilk günkü pırıl pırıl görüntüsünü uzun yıllar koruyabilirsiniz. Deterjanla yapacağınız temizlikten sonra yüzeyi yeterli miktarda su ile iyice durulamanız ve sonrasında kurulamanız, gerek sağlığınız gerekse yüzeyin doğal görünümünün zamanla zarar görmemesi için önemlidir.

Dokulu yüzeyli tezgahlar, lekelere karşı daha hassastır ve daha sık bakım gerektirebilir.

 

Zor lekelere karşı

Kurumuş lekeleri çıkarmak bazen güçtür ve daha fazla çaba harcamanızı gerektirir. Bu nedenle tezgahınızda meydana gelen kir ve lekeleri kurumadan temizleyin. Kurumuş yiyecek ve içecek artıkları, saç boyası, oje, yapıştırıcı, boya kalıntıları gibi zor kirlerin çıkarılmasında plastik bir spatula kullanın. Plastik spatula ile önce lekeyi nazikçe kazıyın ve ardından yumuşak bir bez ve sıvı deterjan (cam yüzey temizleyicisi veya bulaşık deterjanı) ile yüzeyi temizleyin. Temizlik sonrası yüzeyi yeterli miktarda su ile durulayın ve kurulayın. Temizlik ürünü iyice durulanmadan, yüzeyler kurumaya bırakılmamalıdır.

 

Pas ve yağ lekelerine karşı

Pas lekeleri ve ağır yağ lekeleri gibi çıkarılması güç lekelerin oluşmamasına özen gösterin. Bu tip lekelerle karşılaşıldığı durumlarda yağ ve pas sökücü ürünlerin kullanılması gerekir ki; bu tür güçlü kimyasallar yüzeylere zarar veren maddelerdir.

Dolayısı ile kullanımlarında çok dikkatli olun. Yüksek pH seviyesine sahip bu ürünler sadece lekenin üzerine uygulanmalı ve en kısa sürede yeterli miktarda su ile durulanmalıdır. Yüzeyde uzun süre kalması durumunda veya yeterince iyi durulanmadığı takdirde bu temizlik maddeleri, tezgah renginde solmaya veya yüzeyde bozulmaya neden olabilir.

 

Tezgahınızı neden kuru tutmalısınız?

Musluk suyunun kireç içeriği yüksek olduğu için kuru tutulmazsa zamanla evye kenarı ve arkasında biriken musluk suyu içerisindeki kireç, çökerek yüzeyde biriken kireç kalıntılarına sebep olur. Tezgah  yüzeyinizin üzerinde taşlaşan kireç kalıntılarını çıkarmak için yapılan en büyük yanlış ise kireç sökücü kullanmaktır. Çünkü kireç sökücü çok yüksek oranda konsantre, asidik bir kimyasaldır ve tezgahınızdan kireci sökerken, yüzeye zarar verebilir.

Ticari olarak marketlerde satılan çoğu kimyasal temizleyici madde konsantre olarak üretilmekte ve çok asidik (ph:0-4) veya çok bazik (ph:10-12) kimyasal yapıda olabilmektedir. Bu tür kimyasal temizleyicilerin seyreltilerek (bir kova suya bir kapak gibi) kullanılması tavsiye edilir.

İşlem sonrasında yüzey mutlaka bol su ile durulanarak temizleyiciden arındırılmalı ve kurulanmalıdır.

 

Tezgahınızı Korumak Elinizde!

 

Çizilme Dayanımı

Tezgahlarımız, aşınma, çizilme ve darbe dayanımı yüksek bir yüzey malzemesine sahiptir.

 

Kesme tahtası kullanın

Ancak yine de sivri ve kesici aletleri doğrudan tezgah üzerinde kullanmayın. Tezgahınızın ilk günkü güzelliğini koruması için kesme tahtası kullanmaya özen gösterin.

 

Nihale kullanın

Ttezgahlarımız yüksek ısı direncine sahip olmasına rağmen, yüksek sıcaklık değişikliklerinden çatlama, renkte açılma, yüzey bozukluğu gibi tepkiler ile etkilenebilir. Bu nedenle ocaktan veya fırından alınan sıcak kapların doğrudan tezgah üzerine konulmaması, nihale kullanılması kesinlikle gereklidir. Isı yayan mutfak aletleri (elektrikli kızartma makineleri ve pişiriciler vb.) doğrudan tezgah üzerine yerleştirilmemelidir.

 

Aklınızda Olsun!

Tezgahınızı uzun yıllar ilk günkü parlaklığı ve güzelliği ile kullanabilmek için lütfen aşağıdaki noktalara dikkat edin:

Tezgahınızın üzerinde inatçı kirlerin kurumasına izin vermeyin. Bu tip zor lekelerin kurumadan nemli bez ile silinmesi ve yüzeyin kurulanması tavsiye edilmektedir.

Quartz tezgahlarımızın bileşiminin %90’ı quartztan oluşmaktadır ve quartzın tüm karakteristik üstünlüklerini yapısında taşır. Sertlik skalası 7 Mohs olan doğadaki en sert yarı değerli mineral taşlardan olan quartz, tezgahı yüksek çizilme ve aşınma dayanımı ile taçlandırır. Ancak yine de sivri ve kesici aletleri doğrudan tezgah üzerinde kullanmayın. Tezgahınızın ilk günkü güzelliğini koruması için kesme tahtası kullanmaya özen gösterin.

Bazı pişirme metodları ısının yansıyarak tezgaha ulaşmasına ve yansıdığı yerde birikerek yüzeye zarar vermesine neden olur. Her zaman tencere ve tavanızı ocağınızın uygun bölümüne, ortalanmış olarak yerleştirin. Ocak montajı, tezgahınızın arka paneli ile uygun mesafede yapılmalıdır. Aksi takdirde açık alev temasına maruz kalan tezgah yüzeyinizde ısıdan kaynaklı kalıcı leke oluşabilir.

Tezgahınızın günlük temizliğinde pamuklu, nemli bir bez ve ılık su yeterlidir. Deterjan kullanmanız gereken durumlarda nötr günlük temizlik deterjanlarını tercih edin. Temizlik maddelerini kullanırken üretici firma talimatlarını mutlaka okuyun ve gereklerine uyun. Temizlik sonrası yüzeyi yeterli miktarda su ile durulayın ve mutlaka kurulayın.

 

Hafif lekeler için nötr günlük temizlik deterjanları kullanın.

Ağır kurumuş lekeler için sulandırılmış çamaşır suyu ve jel deterjanlar kullanın

Aşındırıcı tanecikler bulunan toz ve krem deterjanları kesinlikle kullanmayın. Jel ürünleri tercih edin. Yine aynı şekilde sert temizlik araçları (tel ovucular, aşındırıcı yüzeyi olan süngerler vb.) kullanmayın.

 

Tezgahınızın üzerine ağartıcı, boya sökücü, boya ve vernik incelticiler (tiner, trikloretan veya metilen klorid gibi kimyasallar) uygulamayın. pH derecesi 8,5’un üzerinde olan güçlü bazlar ve tuzruhu gibi pH derecesi çok düşük asitler, tezgahınızın solmasına ve pürüzsüz yüzeyinin bozulmasına sebep olur.

 

Bu ürünleri tezgâh üzerine uygulamayın, tezgah ile uzun süre etkileşim halinde olmamalıdır:

Aktif Hidroksit içeren Alkali ürünler (lavabo açıcıları, kireç çözücüleri vb.)

Trikloretan veya Metilen Klorid içeren ürünler (Ağır yağ çözücüler, leke ve boya çıkarıcılar, vb)

 

Tezgah üstüne herhangi bir ağır cisim düşürülmesinden kaçının. Cisimlerin tezgah yüzeyinde veya kenarında hasar yapmasını (çizilme, çatlama, parça kopması vb.) önlemek için özen gösterin.

 

 Tezgahlara parlaklık verici kimyasallar uygulamayın. Tezgahlar ancak fabrika şartlarında parlatılabilir. Sonradan yapılacak parlatma yada cila işlemleri tezgah yüzeyinize tamir edilemeyecek şekilde zarar verir.